MNE SA PÁČI BOB ANEB 20’S MIKÁDA SÚ SPÄŤ

Pochopiteľne hovoríme o populárnom mikáde. Kaderníci aj štylisti však tomuto účesu hovoria jednoducho – bob. Je štýlový, jednoduchý na údržbu aj styling a pristane úplne každé. Pozrite sa na celebrity, ktoré ho nosia.

Tento ikonický účes si pamätáme hlavne vďaka tzv. „roaring twenties”. Aj keď definoval 20. roky minulého storočia, vznikol o niečo skôr. Tridsať rokov predtým ho totiž nosila francúzska herečka Polaire, známa aj ako „najškaredšia žena na svete”. Ako hrubé!

Je ale pravdou, že od dvadsiatych rokov zo svetových ulíc nikdy nezmizol. Iba prichádzal a odchádzal – ako je to pri všetkých trendoch. Po dekády (či dokonca storočia), kedy dlhé vlasy symbolizovali najväčšiu ženskú pýchu a platilo pravidlo „čím dlhšie, tým lepšie“. Viktoriánska a Edwardská éra dlhé vlasy promovala v Británii aj po celom európskom kontinente, v Amerike sa zase zubami nechtami držal nákazlivý trend tzv. Gibson Girls.

Po druhej svetovej vojne, kedy dámske knižné kluby vystriedali zjazdy feministiek pri čaji o piatej, prišla aj prvá vlna sexuálnej revolúcie. Nastala éra okázalej dekadencie, krátkych sukní a ešte kratších vlasov. Ženy odhodili svoje hrivy podľa vzoru hollywoodskej herečky a vtedajšej beauty ikony Cary Bow a mali o starosť menej. Alebo nie?

Nie je náhodou bôb symbolickou predzvesťou ďalšej katastrofy globálneho charakteru? Na samom konci dvadsiatych rokov totiž tiež začala Veľká ekonomická kríza. Možno vo chvíli, keď sa konečne ľudstvo zbaví pandémie nastane recesia nebývalých rozmerov. Podľa toho, čo pre The Guardian povedal profesor Yaleskej univerzity Nicholas Christakis, môžeme v najbližších rokoch čakávať „sexuálnu roztopašnosť, veľké útraty a obrátenú religiozitu“.

Možno by sme mali na chvíľu opustiť konšpiračné teórie predpovedajúce New Order Klausa Schwaba a zostať iba pri účesoch. V tom prípade sa poďme pozrieť na hollywoodske celebrity, ktoré ho s obľubou nosia. Krátke alebo dlhšie, kučeravé a rovné, s ofinou alebo bez – #AllYouCanWear.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram