BIO, VEGANSKÁ ALEBO CRUELTY-FREE? OBJAVTE KOZMETIKU BUDÚCNOSTI

Rastúca popularita týchto slov v kozmetickom priemysle signalizuje stále väčšiu tendenciu spotrebiteľov po „návrate k prírode“. Často nás však mätú rôzne pojmy na obaloch. Niektoré produkty sú „bio“ a niektoré zase „prírodné“. A ako sa od seba líši „vegánska“ kozmetika od tej „cruelty-free“? Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo znamenajú.

V prvom rade je dôležité spomenúť, že neexistuje žiadna univerzálna definícia, ktorá by presne identifikovala rozdiely medzi jednotlivými kategóriami. Neexistujú ani všeobecne jasné pravidlá ani legislatíva v rámci globálneho trhu vymedzujúce štandardy, ktoré by produkt mal spĺňať, aby mohol byť označovaný týmto špecifickým názvoslovím. Napriek tomu však európsky trh s prírodnou kozmetikou rastie rýchlejšie ako akýkoľvek iný kozmetický trh. Je to spôsobené hlavne inováciami v oblasti biotechnológií – objavovaním a získavaním nových ingrediencií, či dokonca nových plodín s unikátnymi benefitmi pre našu pleť, ktoré za posledných niekoľko rokov zaznamenali obrovský boom.

Bez farbív a parabénov
Dá sa povedať, že vo všeobecnosti ide o produkty, ktoré obsahujú prísady vyskytujúce sa v prírode – rastliny alebo minerály. Toto označenie môže mať tak produkt obsahujúci 100 % ako aj iba 1 % rastlinných alebo minerálnych zložiek nájdených v prírode. Môže sa jednať aj o produkty bez syntetických konzervačných látok, ako sú napríklad parabény, farbivá alebo umelé vône.

Prírodné versus syntetické tábory polarizovali priemysel, pretože niektorí tvrdia, že prírodné produkty nie sú účinné, a iní, že syntetické produkty sú škodlivé. Pravda je pravdepodobne niekde uprostred. Prírodné nemusí nutne znamenať lepšie (aj jedovatý brečtan je prírodný a syntetické produkty nie sú zo svojej podstaty nebezpečné). Strach z chemických produktov často pramení z neznalosti laboratórnych názvov na etiketách, ktoré môžu byť často mätúce.

Make-up palette and brushes. Professional eyeshadow palette. Close up.

„Neexistuje nič také ako produkt ‚bez chemikálií‘, voda je chemická látka, rovnako ako kyslík a tiež esenciálne oleje vo vašich produktoch,“ povedala doktorka Anjali Mahto pre Glamour. „Len preto, že je zložka prírodná, nemusí nutne znamenať, že je lepšie, a to, že je zložka vyrobená v laboratóriu, neznamená, že je toxická,“ dodala. Väčšina produktov podľa nej navyše vyžaduje určitú úroveň konzervačných látok, ktoré sú často syntetické; 100% prírodné produkty budú mať výrazne kratšiu trvanlivosť.

Exit mobile version